A fost modificată Legea privind controlul tutunului

A fost modificată Legea privind controlul tutunului

Parlamentul Republicii Moldova a votat unanim, în a doua lectură, modificările la Legea privind controlul tutunului. Cele mai multe modificări țin de produsele din tutun care nu arde, ci se încălzește (produsele IQOS, Glo).

Rodion Gavriloi a trecut în revistă cele mai importante modificări ale cadrului legislativ cu privire la controlul tutunului, astfel modificările care vor intra în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial (luna august 2019) sunt:
1. Agenții economici care comercializează produse din tutun în spații mici (până la 20m2, cum ar fi gheretele), la o distanță de până la 200m de la instituțiile medico-sanitare și de învățământ vor fi amendați cu 12500 – 20000 lei.
2. Se aplică aceleași accize pentru rezervele din tutun care nu arde (Heets), la fel ca cele pentru țigări cu filtru.

Modificările care vor intra în vigoare din 01.01.2020:
1. S-a modificat definiția termenului “fumat”, astfel consumul de tutun încălzit (IQOS) va fi considerat fumat. Respectiv, va fi interzis de fumat IQOS sau alte produse similare oriunde unde este interzis fumatul țigărilor obișnuite sau a narghilelei. Reamintim că amenda pentru fumatul în spații publice este de la 1500 până la 2100 lei. Localurile de alimentație publică care permit fumatul în încăpere vor fi amendate cu sume cuprinse între 10500 și 15000 lei.
2. Va fi interzisă publicitatea la produsele de tutun încălzit, dar și la dispozitivele acestora.
3. Produsele din tutun vândute în zonele duty-free vor conține avertismente de sănătate.
4. Pe ambalajele produselor din tutun care nu arde (Heets-uri) vor fi imprimate avertismente de sănătate.

În vigoare din 20.05.2020:
1. Produsele din tutun și produsele conexe, precum și dispozitivele pentru consumul tutunului (IQOS, narghilea, scrumiere) vor fi interzise de a fi expuse vizibil în spațiile accesibile publicului. Cei care vor dori să cumpere țigări sau alte produse vor solicita de la vânzători lista produselor. Lista cu produse din tutun va fi tipărită pe o pagină A4 oferită doar adulților, la cerere.

Din partea societății civile, la ședință au asistat:

1. Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului (CAP), reprezentată de Antonița Fonari, Directoare Executivă; dar și Președinta în exercițiu a Consiliului ONG și membră a Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului;

2. Centrul de Politici și Analize în Sănătate, reprezentat de Ghenadie Țurcanu, Coordonator de programe, membru al Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului și Svetlana Nicolaescu – Coordonatoare de Program;

3. Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), reprezentat de Olga Bîtcă, Coordonatoare de proiecte;

4. Asociația „Tinerii pentru dreptul la viață” (TDV), reprezentată de Andrei Gaiu, Director Executiv; dar și Vice-președinte în exercițiu a Consiliului ONG și membru în Biroul Consiliului Național a Tineretului din Moldova;

5. Activist civic Rodion Gavriloi, membru al Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului.

Mulțumim pentru fotografii lui Eduard Bîzgu și Lilianei Anghel, Parlamentul Republicii Moldova

Share this post

Lasă un răspuns